Spierwijnen

De voordelen van een biologische wijn

Deel artikel

Loop een gemiddelde supermarkt of slijterij binnen, en je hebt de beschikking over een compleet schap om jouw favoriete wijn uit te kiezen. Naast de gebruikelijke keuze uit zoete of droge, witte of rode dranken, kun je naast de ‘reguliere’ wijn ook nog kiezen uit een biologische variant. Goed om te weten dan wat de stempel biologisch voor een fles wijn nou exact inhoudt.

Een wettelijke kwestie

De stempel biologisch heeft een fles wijn niet zomaar. Zo zijn er voor deze term namelijk wettelijk richtlijnen vastgesteld. En daar wordt streng op toegezien. Met het etiket ‘biologisch’ heb je de garantie een echte biologische wijn in handen te hebben.

Logisch, biologisch

Biologische wijnen zijn vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en pesticiden. Daardoor zijn ze puur natuur. Een stuk verantwoordelijker dan hun broertje of zusje in het schap. Voor mens én milieu, een mooi uitgangspunt. Daarnaast zijn deze biologische dranken over het algemeen van een hogere kwaliteit. Dit heeft te maken met een betere kwaliteit van de druif, immers, een minder bewerkte druif.

Sulfiet

Je bent dit ingrediënt misschien wel eens tegengekomen op het etiket, maar wat is het nou precies? Sulfiet is eigenlijk een ander woord voor zwavel en het helpt om de wijn te conserveren, dus langer houdbaar te maken. Nou komt sulfiet van oorsprong altijd in een wijn voor. Echter, mag sulfiet daarnaast nog extra toegevoegd worden. Voor een biologische wijn gelden andere regels. Namelijk: 30 tot 50 milligram sulfiet minder per liter, dan de reguliere wijnen.

Gezonder

Uit onderzoek is wel degelijk naar voren gekomen dat een bio-wijn gezonder is. Dit is op zich ook logisch, aangezien het gebruik van pesticiden niet toegestaan is. Ook het terugdringen van het bestandsdeel sulfiet speelt een rol. Deze kan namelijk zorgen voor de oh-zo bekende hoofdpijn, maar ook misselijkheid. Ook niet mis: over het algemeen wordt een bio-wijntje als lekkerder beoordeeld!

Gerelateerd nieuws

Bestel de HelloFresh wijnbox naast de maaltijdbox

HelloFresh heeft onlangs haar assortiment uitgebreid met een echte wijnbox. Hiermee is HelloFresh de eerste maaltijdbox aanbieder die ook een box met wijnen aanbiedt. De wijnen matchen

Hoe word ik snel nuchter?

Snel nuchter worden kent vele voordelen, maar is het überhaupt wel mogelijk? Om direct antwoord te geven: Ja, het is zeker mogelijk om sneller nuchter