Veel studenten zoeken een horeca bijbaan in Amsterdam. Maar zij vergeten echter wel dat het moeilijker en zwaarder is om in de horeca te werken dan de meeste mensen verwachten dat het is. je krijgt namelijk te maken met een heleboel verantwoordelijkheden, waar je zoveel mogelijk rekening mee moet gaan houden. Je leert er een hoop dingen die je in het dagelijks leven ook nodig hebt, zoals; prioriteiten stellen (wat heeft eerst prioriteit en wat komt later?), snel en efficiënt werken, je krijgt er een professionele werkhouding van, je wordt er sociaal van, en leert met mensen en geld om te gaan. Het is dus meer dan alleen bedienen, je leert er heel veel van dat je later kunt gebruiken.
Hoe moet je wijn serveren aan de gasten?
Dat de horeca dus niet alleen draait om het bedienen en serveren van eten en drinken weten we nu, maar waar draait het nog meer om?
In de horeca krijg je ook te maken met het serveren van wijn. Er bestaan veel soorten wijn die we eigenlijk voor het gemak kunnen opdelen in 3 categorieën; witte wijn, rode wijn en rosé. Elke wijn is anders en niet elke wijn past bij het zelfde gerecht. Het gaat hier dus om keuzes maken, welke wijn zou jij bij welk gerecht kunnen aanbevelen? Deze vraag gaan gasten jou vast ook wel eens stellen, weet daarom goed welk wijn soort bij welke smaak past. bij het inschenken van de wijn laat je eerst netjes de fles zien aan de gasten vervolgens schenk je een beetje wijn in één glas en laat je iemand eerst voorproeven. Als de wijn dan wordt goedgekeurd kan je andere glazen gaan vullen, eerst de dames dan de heren, de voorproever komt als laatst. Is de voorproever echter een vrouw, dan wordt zij als laatst van de dames geserveerd. Let op! je schenkt een glas wijn altijd voor minder dan de helft vol, afhankelijk van hoe groot het wijnglas is natuurlijk!